Uitvaart vanuit de Willem de Zwijgerkerkgemeente.

Als iemand overlijdt schieten woorden en gebaren vaak tekort. Daarom kan de kerk van betekenis zijn door woorden en rituelen te geven om het afscheid te begeleiden. Op een doordeweekse dag kan er voor de familie en vrienden een dienst worden gehouden om de overledene te gedenken. Voor deze dienst bestaan verschillende benamingen: uitvaartdienst, rouwdienst, dankdienst, gedachtenisdienst, begrafenisdienst.

De predikant, of iemand anders van de kerkelijke gemeente die daarvoor is opgeleid, brengt na een overlijden een bezoek aan de familie van de overledene. Samen met hen geeft hij of zij invulling aan de uitvaartdienst. Ook na deze dienst begeleidt de predikant de rouwende(n).

De dienst in de kerk
In een uitvaartdienst is aandacht voor het leven en de betekenis van de gestorvene. Daarbij klinken woorden uit de bijbel. Het leven van de overledene wordt in het licht van Gods geschiedenis met mensen geplaatst. In gebeden zal dankbaarheid klinken voor het leven van de overledene. Verdriet en pijn worden verwoord. Aan het einde van de uitvaart wordt het lichaam uit handen gegeven, losgelaten, en toevertrouwd aan de Eeuwige.

Tijdens de dienst kunnen verschillende rituelen de woorden kracht bijzetten. Aangestoken kaarsen bieden troost en hoop. De kist kan worden binnendragen door familie of vrienden. Bij het graf geeft de voorganger de overledene een laatste zegen en bidden de mensen met elkaar een gebed, zoals het Onze vader.

De predikant bereidt de dienst met de nabestaanden voor. De Bijbellezingen, het In Memoriam, de muziek, zang en andere bijdragen worden in gezamenlijk overleg gekozen.

Het is ook mogelijk om de dienst in de aula van de begraafplaats of het crematorium te houden.

De predikant staat ook open voor mensen die langer tevoren hun eigen uitvaart eens willen doorspreken of vastleggen. Daarbij kan ook begeleiding op ziek- of sterfbed behoren.

U kunt over het bovenstaande contact opnemen met de wijkpredikant:
ds. N. G. Scholten, 020 6641277

(c) Op deze pagina is gebruik gemaakt van teksten van de website van de Protestantse Kerk in Nederland http://www.pkn.nl/

U bent welkom bij onze diensten, klik hier

Dopen,trouwen,rouwen

Olympiaweg 14, Amsterdam 1076 VX, Tel. 020 662 27 00, info@willemdezwijgerkerk.nl