Dopen in de Willem de Zwijgerkerkgemeente

Dopen is geloven dat God een mensenleven draagt niet alleen als het opbloeit, maar ook bij verdriet en in gevaar.
Dopen gebeurt met water.
Water is nodig om te groeien,
maar teveel water kan levensbedreigend zijn.

De christelijke doop is er een teken van dat mensen bij Jezus horen. Het is een teken van een nieuw begin. Wie gedoopt is hoort van nu af bij al die mensen die samen de kerk vormen.

Doopdienst

In elke kerk is een doopvont te vinden. In de Willem de Zwijgerkerk een stijlvol, sober doopvont van hout en steen. Bij een doopdienst wordt wat water uit het doopvont over het hoofd van de dopeling gesprenkeld.
Bij de doop spreekt de voorganger de naam van de dopeling hardop uit. Hij verbindt die voorgoed met de naam van God. Met de naam van God de Vader, die mensen niet alleen laat. Met de naam van Jezus, Gods Zoon, die zegt 'heb elkaar lief'. Met de naam van de heilige Geest, die inspiratiebron van het leven is. Met een handoplegging bekrachtigt de voorganger de doop.

Bij een doop worden ook vragen gesteld. Niet alleen aan de dopeling zelf of aan de ouders, maar ook aan de mensen in de kerk. Want de dopeling is van nu af aan opgenomen in de kerkgemeenschap en zijn of haar naam wordt opgeschreven in het doopboek. Door 'ja' te antwoorden op de vragen laat iedereen die bij de doop aanwezig is hardop horen dat hij of zij ermee instemt.

Als herinnering aan de doop krijgen dopelingen soms een doopkaars mee met daarop hun naam en de datum van de doop om aan te steken als er iets te vieren is, maar ook als het donker is. De vlam van de kaars is een teken van Gods licht dat niet dooft.

Dopen is niet alleen iets voor kinderen die pas geboren zijn, je kunt op elke leeftijd worden gedoopt.

Doop aanvragen?

Als U een doop wilt aanvragen voor uw kind of voor uzelf, neem dan contact op met de wijkpredikant:
ds. N. G. Scholten, 020 6641277