Saevis tranquillus in undis - Erald Kulk

Rustig te midden van de woelige baren, een spreuk ooit gevoerd door Willem de Zwijger, thans te zien in het houtsnijwerk op het orgelfront in de Willem de Zwijgerkerk. In combinatie met Willem de Zwijger werd deze tekst ongetwijfeld direct geassocieerd met de indruk die mensen van de Prins van Oranje in zijn nabijheid kregen. Aangetroffen in een kerk roept een snelle associatie bij deze tekst al gauw verhalen van Jezus op en bijbelverhalen met woeste zeeën of het zo weergaloos in clair-obscur door Rembrandt vastgelegde 'Storm op het meer van Galilea'. Omdat de spreuk in de Willem de Zwijgerkerk hangt, lijken de golven ook rekening te houden met de plaats waar de kerk rustig staat, Amsterdam. Ongetwijfeld waren er ook vijfenzeventig jaar geleden bij de bouw al genoeg woeste golven in het Amsterdam van de Willem de Zwijgerkerk gelegen aan het Noorder Amstelkanaal.

En gelukkig staat de Willem de Zwijgerkerk er na vijfenzeventig jaar nog steeds.

De meest woeste golven in het Noorder Amstelkanaal worden nu ongetwijfeld veroorzaakt door de boten die varend in de richting van de Schinkel, aangekomen bij de Amstelveense weg, door het ontbreken van een brug, terug moeten keren om zo in een kort tijdsbestek tweemaal de Willem de Zwijgerkerk te passeren. Of, in die enkele winter dat het nog zo hard heeft gevroren dat er op de schaats over het kanaal gezwierd kan worden er voor zorgend dat de nog dunne ijslagen meedeinen op de slagen van de voorbijglijdende klapschaatser. Dan zijn er natuurlijk ook nog de zomerstormen die trachten de regenpijpen van de Willem de Zwijgerkerk vol te gieten met hemelwater en tegelijkertijd de bladeren van de nu hoge bomen op het binnenplein van Moria en de kerk de dakgoten in te blazen.

En tijdens alle woeste golven die de stad Amsterdam in de afgelopen vijfenzeventig jaar heeft gekend is de kerk een rustplaats gebleven en gebleken voor velen. En het zal de komende vijfenzeventig jaar vast nog vaak golven in de stad. Maar gelukkig mag het tegenwoordig ín de kerk, zodra het golft, ook goed blijven golven. Zeker tijdens een orgelconcert ter gelegenheid van het jubileum golven de orgelklanken vanaf de woelige baren in het houtsnijwerk op het orgel de kerkzaal in. Of als dertien goede liederen worden gezongen,  om niet te vergeten wat er graag gezongen wordt en dat er graag gezongen wordt. Op zulke momenten zou je bijna denken dat de originele kunstenaar van het houtsnijwerk een spelfout heeft gemaakt en zou je een beitel ter hand kunnen nemen om twee klinkers op de tekst op het orgelfront te verwisselen. Saevus tranquillis in undis, wild in de rustige golven, het wild deinende orgel te midden van de rustige golven op het Noorder Amstelkanaal, de goed golvende koormuziek klinkend op een rustige nazomermiddag in Amsterdam Oud-Zuid.

Op naar de honderd! Met hopelijk nog vele jaren waarin de kerk enerzijds een rustpunt in de druk golvende week mag zijn en waar anderzijds ook nog veel mooi golvende muziek in uitgevoerd mag worden. Het mag af en toe best even stormen in de kerk!

Erald Kulk