Theater Holandija

Theaterstuk ‘Enkeltje Holandija’

Enkeltje_Holandija.pdf

Theaterworkshop met Nick Teunissen

Op 28 november van 14.00 tot 16.00 uur bent u van harte welkom in de Willem de Zwijgerkerk bij de theaterworkshop met acteur Nick Teunissen. In deze workshop gaat u zelf aan de slag met het maken van theater. Aan de hand daarvan vindt een gesprek plaats over de thema’s die in de voorstelling Enkeltje Holandija aan de orde komen. Om de workshop bij te kunnen wonen, is het noodzakelijk dat u bij de voorstelling bent geweest.
U hoeft zich niet op te geven en aan de workshop zijn geen kosten verbonden.
Waar gaat dit over?

Een jonge man uit de Flevopolder ontmoet een man die is weggevlucht uit de oorlog, die in de jaren 90 in Joegoslavië (Bosnië) woedde. Ze krijgen een relatie die voorspoedig verloopt. Na zeven jaar echter komen de ingrijpende ervaringen die deze Bosniër tijdens die oorlog heeft meegemaakt, naar boven. Nooit eerder hadden zij daarover gesproken!

Dan volgt een verhaal over iemand die trauma’s heeft opgelopen, maar die weg probeert te drukken.
Hoe er toch openheid ontstaat en die ervaringen aan het licht komen, is de kern van het stuk.

Waarom zo’n stuk voor de buurt laten opvoeren?

Samenwerkende organisaties uit onze wijk hebben in het voorjaar een project georganiseerd in aanloop naar de 4-mei herdenking. Het project ‘Vrijheidsverhalen’. Kinderen van de Eloutschool en jongeren van het jongerenwerk hebben mensen geïnterviewd die de 2eWereldoorlog in onze buurt of elders hebben meegemaakt.
Tijdens die interviews kwamen soms heftige verhalen naar voren. Een man, die als jongen van 6 in de Amazonenstraat woonde, heeft jarenlang niet kunnen praten over wat hij heeft meegemaakt. De Duitsers sloegen, terwijl hij in bed lag, zijn slaapkamerraam stuk en kwamen daardoor naar binnen. Ze namen zijn vader mee. Die werd later op de Apollolaan doodgeschoten.
Hij zei tegen de kinderen: “Het lijkt soms wel goed je angsten te verstoppen, maar dat kun je niet blijven doen. Als je iets ergs meemaakt, praat er dan over. Het is goed om je verhaal te vertellen. Zorg dat je vrienden hebt. Zorg dat je jezelf vrij voelt. Ik heb zelf daarvoor goede hulp gehad.”
We hebben ons gerealiseerd dat veel wijkbewoners te maken hebben met soortgelijke ervaringen.
Met het advies over het belang van de verwerking van heftige gebeurtenissen hebben we besloten om, samen met deze organisaties uit de buurt, dit stuk in november in en voor de buurt te laten opvoeren.

Iedereen is welkom.
Meer informatie over de voorstelling en workshop bij Dorien Keus, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 06-22331140.